Van Waarde Stop met multitasken

Stop met multitasken

Vrouwen zouden er beter in zijn dan mannen: multitasken. Ik weet niet of het iets over mij als vrouw zegt, maar ik bak er niets van. Ik kan geen twee dingen tegelijk doen en dan ook nog goed. Ik ben er trouwens van overtuigd dat niemand goed is in multitasken. Ook vrouwen niet. In deze blog zal ik je vertellen waarom ik vind dat we moeten stoppen met multitasken.

Ons overprikkelde brein

Ons brein is ongelofelijk knap. Het is echter niet ontwikkeld voor ons moderne leven vol informatie en techniek. Onze voorouders hadden een veel “simpeler” leven. Hun wereld was veel kleiner. Ze hadden te maken met informatie die ze kregen van familie of mensen die ze tegenkwamen (en dat waren er niet zoveel). Ze hadden een goed geheugen nodig om te onthouden wat je wel kon eten en wat niet. Welk dier gevaarlijk was en hoe je na een lange tocht op zoek naar voedsel weer de weg naar huis kon vinden.
De biologische evolutie kan de culturele evolutie niet bijbenen. Ons brein is niet veel veranderd, maar de wereld wel. Ons brein wordt overspoeld door informatie en complexe taken. We worden gedwongen om steeds alert te zijn door binnenkomende whatsappjes, mailtjes en telefoontjes.

Niet effectief

Al deze prikkels zorgen ervoor dat onze aandacht constant verdeeld is over verschillende gebieden. Aandachtig en voor langere tijd je aan een taak wijden is voor velen van ons een lastige opgave.
Heb je wel eens gemerkt dat je wanneer je al wandelend een telefoongesprek voert, even moet stil staan wanneer er een lastige vraag wordt gesteld waar je hard over moet nadenken? Je stopt, omdat je je hele mentale bewustzijn nodig hebt om de vraag te beantwoorden.
Ons brein is niet ontworpen om te multitasken, om twee dingen tegelijkertijd te doen. Uit onderzoek blijkt dat bij multitasking het functioneren van een Harvard student zakt naar het niveau van een achtjarige.

Focus!

De enige manier om dit te voorkomen is om de dingen met aandacht te doen. Eén voor één. En wat blijkt? Op deze manier is onze taak eerder af. Het is dus ook veel efficiënter. Bovendien blijkt dat mensen zich prettiger voelen wanneer ze zich focussen op een ding.
Wat zijn jouw ervaringen met multitasken? Doe jij het nog of heb je het al opgegeven?

Wil je meer weten over dingen met aandacht doen? Dan vind je deze blog over mindfulness vermoedelijk ook interessant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *