van waarde mindfulness in het dagelijks leven

Mindfulness in het dagelijks leven

Mindfulness is leven met volle aandacht. Leven in het hier en nu, zonder oordeel.
Bij mindfulness oefeningen denk je misschien aan oefeningen doen in lotushouding op een kussentje. Het is ook heel goed mogelijk om oefeningen te doen terwijl je je dagelijkse dingen doet. Een paar voorbeelden.

Inspiratie in het klooster
Al zo’n 17 jaar bezoek ik regelmatig de zusters Clarissen in Megen. ( sinds twee jaar kun je ook met me mee tijdens een weekend van Waarde om zelf het kloosterleven te ervaren.) Wat me bij ieder bezoek inspireert is de manier waarop ze met volle aandacht hun werk doen. In het klooster is er voor alles een tijd. Een tijd om te werken, te bidden, te eten, en om te studeren. De zusters leven in stilte. Op deze manier kunnen ze met aandacht in het moment zijn. Voor hen is dit belangrijk in hun omgang met God. In januari, tijdens mijn bezoek, zag ik hoe een zuster heel aandachtig een kaars uitmaakte en het kaarsvet netjes verwijderde.

Mindful schoonmaken
Zelf probeer ik met aandacht mijn schoonmaakklusjes te doen. Wat mij helpt is om een schoonmaakmiddel te gebruiken dat lekker ruikt. Ik ben gevoelig voor geur en een naar synthetisch luchtje maakt dat ik geen lol heb in schoonmaken. Ik ben een groot fan van de natuurlijke schoonmaakmiddelen van Marcel’s Green Soap. Vooral de geuren lavendel & kruidnagel en Sandelhout & Kardemom zijn bij mij favoriet. Ook fijn, de producten zijn duurzaam geproduceerd en de flessen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic.
Ruik de geur, voel het warme water over je handen, richt je aandacht op de beweging wanneer je met een doek over het oppervlak glijdt.

Mindful tuinieren
Sinds een tijdje help ik als vrijwilliger op zaterdagochtend in een historische moestuin. De tuin ligt in een prachtige omgeving. Ik weet weinig van tuinieren, maar de andere vrijwilligers leren mij graag nieuwe dingen. Heerlijk vind ik het. Dode bloemen verwijderen, aardbeien oogsten, beetje snoeien hier en daar. Ik probeer heel bewust te voelen, ruiken en proeven. Na een drukke week lukt dat niet altijd, maar dat geeft niet. Ik kom altijd weer relaxter thuis.

Mindful koken
Koken is eerlijk gezegd niet mijn favoriete bezigheid. Het is wel heel geschikt als moment om je drukke hoofd even te resetten. Probeer eens om echt te ruiken, voelen, luisteren en proeven wanneer je de volgende keer een wortel aan het snijden bent.

Deze mindfulness in het dagelijks leven oefeningen kunnen je helpen om stress tegen te gaan en je hoofd leeg te maken.

 

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief vol met effectieve blogs en inspiratie en WIN een Marcel’s Green Soap pakket!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *