van waarde trainingen Doe de ander een genoegen driver

Transactionele Analyse driver “Doe de ander een genoegen”

Corine vergeet nooit een kaartje te sturen voor een verjaardag. Bij het opscheppen van het eten is ze bang dat ze teveel neemt, zodat anderen te kort komen. Je kunt haar altijd bellen wanneer je hulp nodig hebt. Al komt het haar niet uit, ze laat alles vallen en ze is er voor je. Ze zal dat overigens nooit zeggen, dat het eigenlijk niet uit kwam. Corine heeft de neiging zichzelf te vergeten en zich vooral te focussen of dat wat de ander nodig heeft. De Transactionele driver die Corine opjut is de driver: Doe de ander een genoegen.

De ander is belangrijker dan ik

Iemand met de Doe een genoegen driver is vooral bezig met zijn omgeving. Heeft iedereen het wel naar z’n zin? Is het wel gezellig? Laten we vooral geen ruzie maken. Deze mensen zijn heel gevoelig voor signalen uit de omgeving. Het zijn vaak mensen die heel plezierig zijn om mee om te gaan. Ze geven anderen de ruimte, stellen anderen op hun gemak en brengen een prettige sfeer mee. Ze hebben vaak moeite met nee zeggen en hebben geen uitgesproken eigen mening. Dit kan er voor zorgen dat ze zichzelf voorbij lopen en niet toekomen aan hun eigen behoeften.

Qua gedrag is deze driver te herkennen aan een hoge en schrille intonatie en een zachte stem. Aan gebaren als een uitgestoken hand, knikken met het hoofd en een naar voren gerichte lichaamshouding. Men checkt vaak wat de ander vindt door vragen als: “Vind je ook niet?” “Oke?”.

Lief zijn is….

In onze jeugd nemen we op grond van boodschappen of ervaringen, besluiten over onszelf en de wereld om ons heen. Door deze besluiten wordt je gedrag beïnvloed. In het boek “Kom hier, dat ik u kus” van Griet op de Beeck, is dit proces prachtig beschreven. De hoofdpersoon, Mona, vertelt als 8 jarig meisje : “Mij noemt mama Monaatje als ik lief ben. Ik ben lief als ik help met afwassen of poetsen of de tafel dekken, ik ben lief als ik stil ben omdat papa wil dat het stil is, of als ik een goede toets meebreng van school, en nog bij dingen.” Later lezen we hoe de 24 jarige Mona, en nog weer later de 35- jarige Mona, nog steeds driver gedrag inzet om het gevoel te hebben dat ze oké is.

Wat wil jij?

Het nadeel van het inzetten van de Doe een genoegen driver, is dat je je eigen behoeften miskent. Je komt niet toe aan dat wat voor jou belangrijk is. Sterker nog, je weet eigenlijk niet goed wat voor jou belangrijk is. Doordat je graag de lieve vrede wilt bewaren, slik je veel ongenoegen en irritatie in. Door altijd mee te bewegen met de mening van anderen, word je ongrijpbaar. Het is voor je omgeving soms moeilijk te weten wie je echt bent en wat jij vind.
Herken je bij jezelf de Doe een genoegen driver? Deze tips kunnen je helpen:

– Leer “nee” zeggen
– Neem de tijd om stil te staan bij jouw wensen en gevoelens
– Vraag mensen wat ze willen i.p.v. voor hen te denken
– Doe regelmatig iets helemaal voor jezelf, iets waar jij van geniet
– Geef jouw mening in een gesprek
– Formuleer een “Allower”. Geef jezelf toestemming om ander gedrag in te zetten. Bijvoorbeeld: “Ik mag doen wat ik belangrijk vind.”

Heb jij nog andere tips? Deel ze met ons in een reactie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *