van Waarde trainingen "Wees sterk"

Transactionele Analyse driver “Wees sterk”

Superwoman
Amber is een alleenstaande moeder van twee zonen. Haar ex-man en hele familie wonen nog in Roemenië. Amber heeft een fulltime baan en ze voedt haar zonen in haar eentje op. Ze heeft weinig netwerk om zich heen en vindt dat ze het allemaal alleen moet kunnen. Na een werkdag kookt ze, helpt de jongens met hun schoolwerk en als zij in bed liggen, studeert ze nog wat, zodat ze aan haar carrière kan werken. Om 1 uur ligt ze in bed en om 6 uur gaat de wekker weer voor een nieuwe, volle dag. Klagen daar doet Amber niet aan. Sterker nog, ze kan zich enorm irriteren aan mensen die dat wel doen. Amber wordt opgejut door de Transactionele Analyse driver: “Wees sterk.”

Ik kan het zelf…
Mensen die als primaire driver de Wees sterk hebben, zijn heel autonoom. Ze hebben vaak duidelijke doelen voor ogen. Ze willen graag onafhankelijk zijn van anderen en zijn heel zelfstandig. In een team zijn het mensen die leiding en initiatief nemen. Ze nemen hun verantwoordelijkheid en denken logisch na voor ze een beslissing nemen. Op zich zijn dit natuurlijk goede eigenschappen, niets mis mee. Het wordt echter een probleem wanneer je dit gedrag in zet om liefde en erkenning te krijgen. Dan is het onvrij gedrag. Je wordt uit het hier en nu gehaald en probeert door driver gedrag oké bevonden te worden. “Ik mag er zijn als….ik sterk ben.”

Negatieve eigenschappen die je kunt herkennen bij de Wees sterk driver zijn: niet kunnen delegeren, niet om advies vragen aan anderen. De Wees sterk weet altijd alles beter. Ze hebben moeite om “onder” iemand te werken, het liefst werken ze in leidinggevende posities. Ze hebben de neiging om snel het gesprek over te nemen, ze stellen geen vragen, maar vertellen hun eigen verhaal. Luisteren naar wat de ander bezig houdt is lastig. Hun lichaamshouding is gesloten en ze leggen daden en gevoelens buiten hun eigen verantwoordelijkheid. “Je maakt me boos.” “De omstandigheden hebben gemaakt dat…” Omgaan met “zwakkere” gevoelens is helemaal moeilijk. Toegeven dat je gekwetst bent, dat je het even niet meer weet, dat je doodmoe bent, dat zul je iemand met een Wees sterk driver niet snel horen doen.

Aandacht voor je gevoel
Het gevaar is dat iemand signalen van het lijf bij stress niet opmerkt. De eigen gevoelens worden onderdrukt. Pijn, vermoeidheid worden niet opgemerkt. Je gaat dus maar door, zonder gas terug te nemen. Dit kan er voor zorgen dat stress gerelateerde aandoeningen iemand totaal kunnen overvallen. Ineens geeft het lichaam aan dat het genoeg is geweest.

Herken jij deze driver bij jezelf? Dit kun je doen om de driver te neutraliseren:
-Vraag anderen om hulp
-Zorg voor vrije tijd en doe dan iets waar je echt van geniet
-Sta stil bij de vraag: “Hoe gaat het met mij? Hoe voel ik me?”
-Houd een overzicht bij van je werk en je tijd, zodat je je werkdruk kunt overzien.
-Realiseer je dat anderen beschikken over belangrijke, vaardigheden, kennis of tijd en dat zij kunnen bijdragen aan je werk.
-Formuleer een allower. Geef jezelf toestemming om open te zijn en te zeggen wat je nodig hebt. Allowers zijn positief geformuleerd. Een allower zou kunnen zijn: “Ik ben oké als ik hulp vraag.”

Wil je begeleiding bij het uitzoeken en omgaan met driver gedrag? Mail of bel vrijblijvend voor advies.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *