van waarde trainingen Maak voort

Transactionele Analyse driver “Maak voort”

In deze blog lees je meer over de Transactionele Analyse driver “Maak voort.” Onze drivers jagen ons op in een poging om erkenning en liefde te krijgen. In voorafgaande blogs las je al over wat drivergedrag is, hoe je het herkent en over andere drivers als: Doe de ander een genoegen, Wees perfect en Wees sterk.

Leven in de hoogste versnelling
Wouter is een druk baasje. Zijn agenda is 7 dagen per week overvol. Afspraken plant hij back to back. Tijd verdoen, dat is zonde. Hij komt regelmatig te laat op een afspraak en verontschuldigd zich vaak omdat hij eerder weg moet om naar een volgende afspraak te gaan. Pauzes, daar doet Wouter niet aan. Wanneer het tempo in een vergadering hem niet hoog genoeg ligt, wordt hij onrustig. Hij wiebelt met zijn benen, trommelt met zijn vingers op tafel en kijkt veelvuldig op zijn horloge. Als Wouter zelf het woord neemt praat hij snel en in korte zinnen.

Voor een werkgever is het best prettig om iemand met een Maak voort driver in je team te hebben. Deze mensen kunnen enorme hoeveelheden werk verzetten in korte tijd. Ze delen hun werk efficiënt in en komen snel tot de essentie van zaken. Kletspraatjes voor de gezelligheid, daar hebben ze niets mee. Ze denken resultaatgericht en nemen in een team initiatieven om doelen te bereiken. Het zijn pittige types die als een wervelwind aanwezig zijn.

Nadeel van de Maak voort driver is dat de snelheid waarmee ze alles willen doen, nog wel eens ten koste gaat van de inhoud. Door de snelheid, neemt het risico op fouten toe. Rustig de tijd nemen om iets te overdenken, om er nog eens een nachtje over te slapen, dat doet iemand met een Maak voort driver niet, want het werk moet af. Voor collega’s is het lastig dat zij zich opgejut kunnen voelen door de onrust en snelheid van de Maak voort driver. Tot intimiteit komen door een diepgaand gesprek te hebben met elkaar, dat zit er niet in. Dat kost tijd, ruimte en rust en dat heeft de Maak voort niet.

Het risico van deze driver is dat iemand zichzelf uitput. Stress gerelateerde klachten als bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen kunnen het gevolg zijn. Deze klachten zullen vaak niet serieus genomen worden, want daar is geen tijd voor. Je moet weer door……..

Van moeten naar mogen
Herken jij deze driver bij jezelf? Hieronder staan tips om de driver te neutraliseren. Dit helpt je om wanneer je merkt dat je in driver gedrag schiet, zelf de regie te nemen en bewust te kiezen.
-Plan je werk in etappes, stel tussentijdse doelen
-Concentreer je op dat wat de ander vertelt en laat ze uitspreken.
-Leer ontspannings en ademhalingsoefeningen en gebruik ze regelmatig
-Praat en loop rustiger
-Houd ruimte tussen je afspraken, zodat je tijd hebt voor sociaal contact
-Plan voldoende tijd voor afspraken en taken, ook voor de voorbereiding
-Formuleer een Allower.
Een Allower geeft je toestemming om ander gedrag in te zetten. Dus van “Ik moet opschieten” naar bijvoorbeeld “Ik mag de tijd nemen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *