van Waarde Doe je best

Transactionele Analyse driver “Doe je best”

Rikkie is een geliefde collega in haar team. Ze wordt omschreven als spontaan, optimistisch, energiek en een tikje chaotisch. Ze stroomt over van de ideeën en is altijd enthousiast te krijgen voor een nieuw plan. Wanneer de vraag wordt gesteld wie zich wil bezig houden met het nieuwe project is ze de eerste die zich aanmeld. De primaire driver van Rikkie is de “Doe je best.”

In de Transactionele Analyse onderscheiden we vijf drivers. De Drivers zijn boodschappen die je expliciet en letterlijk van je ouders of verzorgers gehoord hebt. En waaraan je als kind de voorwaarde voor liefde en aandacht gekoppeld hebt: ‘Ik mag er zijn als ik mooi, perfect, slim, sterk, ben.’ Drivergedrag is dat gedrag waar je ouders of verzorgers blij mee waren, waarmee je waardering en erkenning kreeg. In stressvolle situaties kunnen we ook nu, als volwassene, in driver gedrag schieten. We hopen hiermee nog steeds waardering en erkenning te krijgen. In deze blog lees je meer over de driver “Doe je best.”

Ideeën generator
Mensen met de driver Doe je best zijn echte ideeën generatoren. Brainstormen, creatieve oplossingen bedenken voor een probleem, nieuwe dingen opstarten daar krijgen ze veel energie van. Ze zijn goed in staat om ook anderen enthousiast te maken en mee te nemen in hun plannen. Ze hebben een brede oriëntatie en zijn goed in staat om in het hier en nu te zijn. Ze kunnen zichzelf echter verliezen in alle ideeën en projecten die ze hebben lopen. Hun bureau is meestal een chaotische warboel. Een uitdaging voor iemand met een Doe je best driver is het afmaken van dingen die je bent gestart. Wanneer iets op gang is gekomen en het nieuwtje eraf is, kan het enthousiasme en de interesse ook rap afnemen. Andere, nieuwe zaken kunnen dan interessanter zijn en het project wordt nooit afgerond. Deze driver is ook te herkennen aan het gebruik van woorden als: “proberen en Ik zal proberen het te doen.” In plaats van het ook daadwerkelijk te doen. De houding is vaak wat naar voren gericht en heel alert. Deze driver vindt het vooral heel belangrijk om te laten zien dat hij/zij zijn best doet voor iets en welwillend is. Dat iets niet afgerond wordt, is van minder belang. Evalueren, lange termijn denken, vervolg acties plannen, doelmatig werken is niet iets dat bij deze driver past. Doordat veel niet succesvol wordt afgerond kan het gevoel ontstaan dat je nergens echt goed in bent. Hier kun je veel stress door ervaren.

Van moeten naar mogen
Herken jij deze driver bij jezelf? Met de volgende tips kun je de driver neutraliseren en neem je zelf de regie over je leven.
– Stop met overal in mee te willen doen
– Maak een plan dat ook het beëindigen van de klus inhoudt en houd dat vol tot het eind
– Controleer de bij jou horende aspecten van een taak zodat je alleen doet wat van je verwacht wordt
– Houd je neiging tot verveling in de hand die in latere stadia van taken optreedt
– Vind creatieve manieren om afgezaagde klussen opwindender te maken
– Spreek met jezelf af dat je de klus, hoe vervelend ook, afmaakt.
– Vier iedere afgemaakte klus
– Formuleer een Allower
De Allower is de toestemming die je aan jezelf geeft om ander gedrag in te zetten. Van moeten naar mogen. In het geval van de Doe je best driver zou dat bijvoorbeeld kunnen zijn: “Ik mag de tijd nemen om een taak af te ronden.” In plaats van “Ik moet veel verschillende taken op me nemen.”

Twijfel je welke primaire driver jij inzet? Vraag dan eens aan iemand in je omgeving welk gedrag ze jou zien inzetten wanneer je gespannen bent.
Wil je meer weten of begeleiding in het onderzoeken van je drivers? Neem dan hier contact op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *