van Waarde trainingen Minimalisme als levensstijl

Minimalisme als levensstijl

Nee, deze blog gaat niet over een kunststroming die in de jaren 60 van de vorige eeuw opkwam in Europa. In deze blog lees je over wat minimalisme als levensstijl inhoudt en hoe deze levensstijl je kan helpen om stress te verminderen.

Gelukkig door spullen?
In het begin van 2017 had ik het plan opgevat om eens lekker te gaan opruimen in mijn huis. De ene kast na de andere nam ik onder handen. Alles wat ik niet meer nodig had of niet meer wilde, verzamelde ik in de gang om vervolgens naar de Kringloopwinkel te transporteren. De berg groeide gestaag. Ik realiseerde me hoeveel al die spullen die ik in de afgelopen jaren verzameld had gekost hadden. Nu stond het klaar om weg te doen. Hadden die spullen me gelukkiger gemaakt? Wat had ik ook kunnen doen met het geld dat ik er aan uitgegeven had. En wat zou er nu met mijn afgedankte spullen gebeuren? Wilde iemand anders ze nog of zouden ze op de vuilnisbelt belanden?

Tijdens mijn grote opruimactie, stuitte ik op Youtube op de documentaire The minimalists van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus. Zij toeren door Amerika om mensen te enthousiasmeren voor minimalisme als levensstijl. Ik was nog niet bekend met het minimalisme, maar raakte geïnteresseerd: was mijn opruimwoede ook een levensstijl?

Ruimte voor de dingen die ertoe doen
Wanneer je op Google gaat zoeken naar de term minimalisme, kom je al snel sites of Youtube filmpjes tegen van mensen die al hun bezittingen in een rugzak kunnen stoppen, op de grond slapen en in een tiny home wonen. Dit is een extreme vorm van minimalisme. Voor mij is bijna niets bezitten niet de essentie van minimalisme. Het gaat er niet om met zo weinig mogelijk spullen te leven. Ook wanneer je in een gewoon huis woont, in een bed slaapt en een verhuiswagen nodig hebt wanneer je gaat verhuizen, kun je er een minimalistische levensstijl op na houden.

Volgens Joshua Becker, schrijver en de man achter becomingminimalist.com, is minimalisme “the intentional promotion of the things we most value and the removal of everything that distracts us from it”. Dit is voor mij ook de kern van minimalisme. Focus op dat wat belangrijk voor je is en verwijder dat wat je van de belangrijke zaken afhoudt zoveel mogelijk uit je leven.

Het gaat hier dan niet alleen om spullen. Het gaat ook om activiteiten, ideeën of relaties die niet bijdragen aan jouw kwaliteit van leven. Wanneer je afstand doet van overbodige zaken, ontstaat er meer ruimte voor de dingen die er voor jou toe doen. Bewust leven en bewuste keuzes maken over waar jij je tijd en energie in stopt is de kern van minimalisme.

Een van de voordelen is: je houd zowel tijd als geld over! Shoppen is een favoriete vrijetijdsbesteding van veel mensen. Toch is het maar de vraag hoe gelukkig je wordt van uren struinen in drukke winkels en dingen kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Bedenk je eens wat je ook met die tijd en dat geld had kunnen doen. Waar word jij nou echt gelukkig van? Voor mij zijn dat in ieder geval niet spullen en dat realiseerde ik me eens te meer toen ik de berg afgedankte spullen in mijn gang zag staan.

Simpel leven
Minimalisme als levensstijl betekent dus vooral simpeler leven. Weten wat belangrijk voor je is. De tijd nemen om dingen met aandacht te doen. Meer overzicht door minder spullen. Meer geld door minder uitgaven. Meer vrije tijd door minder schoonmaken en opruimen.

Kortom meer leven, minder stress.

Klik hier als je begeleiding wilt om stress in jouw leven te reduceren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *