Minimalisme: hoe bewust consumeren de wereld een beetje beter maakt

Minimalisme is focussen op dat wat belangrijk voor je is en het zoveel mogelijk verwijderen van dat wat je van de belangrijke zaken afhoudt. Hoe vertaalt zich dat naar je kledingkast? Wat is voor jou belangrijk als het gaat om het kopen van kleding? In deze blog lees je over de invloed van fast-fashion op de aarde. Hoe kun je minimalistisch consumeren om de wereld een beetje beter te maken?

Nog even en het is kerst. Heb jij al een nieuwe outfit aangeschaft voor de feestdagen? Marketing-mensen doen ons graag geloven dat een grappige kersttrui en nieuwe feestjurk onontbeerlijk zijn voor fijne feestdagen. Ieder nieuw seizoen, iedere feestdag vraagt om een nieuwe outfit, volgens hen.

‘30% van de kleding in onze kast heeft al een jaar of langer geen daglicht gezien’

Uit onderzoek van MVO Nederland blijkt dat wij Nederlanders gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar kopen. De gemiddelde kledingkast bestaat uit 173 kledingstukken. Niet al die kledingstukken worden ook daadwerkelijk gedragen. Zo’n 30% van de kleding in onze kast heeft al een jaar of langer geen daglicht gezien. Toch blijven we nieuwe kleding kopen, want ach, dat jurkje kost maar 20 euro. Dat voel je niet direct in je portemonnee en dus is de verleiding vaak te groot. “Fast fashion” bedrijven als Zara, H&M en Primark weten de consument steeds weer over te halen door goedkope kleding en dure marketing campagnes om te blijven kopen. Bovendien is de kwaliteit van de kleding dusdanig dat dat leuke shirtje na twee keer wassen al lelijk is geworden, al niet meer fashionable is en wordt weggedaan.

Wat betekent deze overconsumptie voor de mensen die de kleding maken en voor onze aarde? Goedkope kleding is niet écht goedkoop. Dat wij weinig hoeven af te rekenen bij de kassa, betekent dat iemand anders de werkelijke prijs betaald. Degene die lange dagen in een fabriek in Bangladesh achter de naaimachine zit, voor een schamel loon en onder slechte omstandigheden bijvoorbeeld.

De kledingindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende op onze planeet. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Eén daarvan is dat bij het verbouwen van katoen veel pesticiden en kunstmest wordt gebruikt. In deze blog zal ik niet verder ingaan op andere factoren, maar wil je hier meer over lezen, kijk dan eens op de site van Awearness Fashion.

Slow fashion: één echt mooie jurk vs twee van mindere kwaliteit

Als consument hebben we meer invloed dan we soms denken. Door over te stappen van fast fashion naar slow fashion laten we producenten van goedkope, vervuilende kleding weten dat we hen niet langer willen steunen. Gelukkig is er duurzame, mooie kleding te koop die jarenlang mee gaat. Een voorbeeld van slow fashion is de kleding van Miss Green. Bij dit bedrijf staan eerlijk, fairtrade en organic voorop. Het is fijn om te weten dat je jurk is gemaakt door iemand die een eerlijk loon heeft ontvangen en onder goede omstandigheden heeft kunnen werken. Dat de stof zo duurzaam mogelijk is geproduceerd. En hé, weten dat je er leuk uit ziet, da’s ook prettig. Persoonlijk heb ik liever één echt mooie jurk, dan twee van mindere kwaliteit.

‘Heb ik dat nieuwe vest echt nodig?’

Wat kun je nog meer doen? Naast het kopen van slow fashion, of tweedehandskleding, is het goed om eens stil te staan bij de vraag: “Wat heb ik nodig?” Heb je echt een nieuw vest nodig of zijn die twee vesten die al in je kast hangen voldoende? En wanneer je besluit toch een extra vest nodig te hebben, vraag je dan eerst eens af of dit vest past bij wat je al hebt? Of kom je in de verleiding om ook een nieuw shirt te kopen, omdat je niets hebt dat past bij het nieuwe vest? Wanneer je kleding past bij elkaar en bij jouw stijl, dan kun je zelfs met je ogen dicht bepalen wat je die dag aan zult trekken. Scheelt een hoop keuzestress.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *