van Waarde opgeruimd hoofd

Minimalisme: een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd

Een heel nieuw jaar ligt weer voor ons. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Velen starten het jaar met nieuwe plannen en goede voornemens. Mocht jij het opruimen van je huis als plan hebben opgevat voor 2018, dan lees je in deze blog tips om je daarbij te helpen en wat het je oplevert. Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd.

Minder chaos, minder stress
Sinds begin 2017 heb ik veel dingen weggedaan. Spullen die ik niet meer gebruikte of die een gewoonte waren geworden in mijn huis, zonder dat ik er plezier aan beleefde. Een soort behang als het ware. De ruimte die hierdoor ontstond, werkte voor mij rustgevend. Er zijn minder spullen die je schoon hoeft te maken, hoeft te onderhouden. Schoonmaken gaat bovendien veel makkelijker wanneer je niet eerst allerlei spullen aan de kant hoeft te zetten voor je een doek over de tafel kunt halen. Het geeft rust om lege plekken in je huis te hebben. Aangezien ik nogal chaotisch van aard ben, is het voor mij belangrijk om in een nette en overzichtelijke ruimte te wonen. Rommel en veel spullen zorgen voor nog meer chaos in mijn hoofd. En dat resulteert in stress.

Stel jezelf deze vragen als je wilt opruimen
Opruimen is niet altijd makkelijk. Wanneer je bedenkt hoeveel geld je gespendeerd hebt aan die boeken, cd’s en kleding, is het lastig om er afstand van te doen. Wat als je het toch nog eens nodig hebt? Wat als die broek over twee jaar toch weer hip is? Hieronder geef ik je een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om je te helpen met opruimen.

1. Gebruik ik het echt? Wanneer heb ik het voor het laatst gebruikt?
2. Vind ik het mooi, leuk, fijn om te bezitten?
3. Werkt het naar behoren? Is het nog heel?
4. Heb ik spullen die hier op lijken? Spullen die ik voor hetzelfde doeleinde kan gebruiken?
5. Zou ik dit op dit moment kopen?
6. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik het niet meer bezit?
7. Heb ik dit item nodig om een mooie herinnering te bewaren?

Tips van opruimgoeroes
In de afgelopen jaren zijn er verschillende boeken verschenen van “opruimgoeroes” als Marie Kondo en the FlyLady, Marla Cilley. Hun aanpak is verschillend, maar het doel is hetzelfde: een opgeruimd huis. Marie Kondo raadt je aan om op te ruimen per categorie, dus eerst je kleding, dan je boeken enz. The FlyLady geeft aan dat je per dag 15 minuten gaat opruimen. Niet per categorie, maar per ruimte. Wil je hier meer over weten dan zie je hier meer.

Oké, dan heb je opgeruimd. Hoe zorg je er dan voor dat je volgend jaar januari niet weer met een huis vol spullen zit en weer van voren af aan kunt beginnen? Het is van belang om je uitgave patroon aan te passen. Stel jezelf de vraag: “Wat is voor mij belangrijk? Wat voegt iets toe aan mijn leven?” Minimalisme is de waarom vraag stellen voor je iets koopt.

Slaap er eerst een nachtje over
Wanneer je in de winkel staat en je voelt je verleid tot een aankoop, stel jezelf dan deze vragen:
1. Heb ik het nodig?
2. Heb ik het de afgelopen maand nodig gehad?
3. Kan ik het ook lenen of huren?
4. Wil ik het onderhouden, schoonmaken, opslaan in mijn huis?
Is het antwoord op al deze vragen ja? Slaap er dan eerst nog eens een nachtje over. Wil je het dan nog steeds? Kies dan voor kwaliteit, zodat je lang plezier hebt van je aankoop. Zo heb jij niet alleen voordeel van je keuze, maar wordt de wereld er ook een beetje beter van.

Reacties
  • Carina Veltkamp schreef:

    Leuk om dit te lezen Simone, Gert en ik zijn vorige week gestart met het rigoureus opruimen van ons huis. Bovenstaande vragen gaan ons helpen met het vervolg hiervan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *