van waarde trainingen minimalisme en geld

Hoe minimalisme kan helpen om gezonder met geld om te gaan

Geld, het is voor veel mensen een bron van stress. En dan vooral een tekort eraan. “Geld maakt niet gelukkig” is een bekend gezegde. Het is waar, geluk kun je niet kopen met een goed gevulde bankrekening. Toch zorgt een tekort op je bankrekening vaak voor veel stress. In deze blog gaat het over een minimalistische kijk op geld en hoe deze kan helpen om stress te verminderen.

Hoewel ik een vaste baan heb en er iedere maand salaris binnenkomt, moet ik goed afwegen waar ik mijn geld aan uit geef. Je kunt het tenslotte maar één keer uitgeven en op is op.  Hoe anders is het als je rond moet komen van een uitkering en je niet eens genoeg hebt om de hele maand eten voor je gezin te kopen. Wanneer je echt ieder dubbeltje om moet draaien om in je basisbehoeften te voorzien.  Ik heb hier gelukkig geen ervaring mee en kan me nauwelijks voorstellen hoe dat moet zijn. Deze blog gaat dan ook niet over mensen die echt van een minimum moeten rond komen.

Rijk door weinig te willen

De Amerikaanse schrijver en filosoof Henry David Thoreau woonde ruim twee jaar in een zelfgebouwd huisje in een bos vlak bij een meer, Walden Pond. Hij schreef over deze periode zijn boek Walden. In dit boek levert Thoreau kritiek op een aantal Amerikaanse waarden, vooral op de waardering van hard werken en materiële bezittingen. Hij was totaal niet geïnteresseerd in rijkdom en bezittingen en koos ervoor om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Zelf zij hij daarover: “I make myself rich by making my wants few.” Thoreau was een minimalist avant la lettre.

Als minimalist stel je jezelf steeds de vragen: “Wat is voor mij belangrijk?” “Wat heb ik écht nodig?” Je ontdoet je zoveel mogelijk van spullen, activiteiten, ideeën en gedachten die je afhouden van wat er werkelijk toe doet. Minimalistisch leven is bewust leven.

Gelukkig door consumeren?

Wanneer je op deze manier leeft zul je merken dat je uitgaven drastisch verminderen. Want heb je nu echt andere schoenen nodig voor dat feest? Is de nieuwste iPhone echt beter dan de telefoon die je nu hebt? Word je pas gelukkig in dat grotere, duurdere huis? Gaat die extra luxe auto je ook extra gelukkig maken? Het antwoord is in veel gevallen waarschijnlijk ‘nee’. Dat je toch overgaat tot aankoop kan te maken hebben met jezelf vergelijken met anderen. Zoals ze in het Engels zo mooi zeggen “keeping up with the Joneses”. Erbij willen horen. Mee willen doen met de gangbare norm van consumeren. Of misschien voel je je niet prettig, ervaar je een leegte die je probeert op te vullen met het kopen van spullen.

Genoeg is een ervaring, geen hoeveelheid

Brené Brown beschrijft in haar boek “De moed van imperfectie” hoe een gevoel van schaarste ons ongelukkig maakt. “We hebben niet genoeg tijd, macht, slaap, geld. We zijn niet knap genoeg, niet intelligent genoeg. Het ontbreekt ons aan van alles. We leven met een illusie van tekort. We raken ons gevoel van schaarste niet kwijt door te streven naar overvloed, maar door te kiezen voor een gevoel van genoeg. Genoeg heeft niets te maken met een hoeveelheid. Het is een ervaring, een context die we zelf maken, een erkenning, de wetenschap dat er genoeg is en dat we genoeg zijn.” Het is de bewustwording dat we er toe doen, ondanks onze “tekortkomingen”.

Voel je rijk

Als je erkent dat je genoeg bent en genoeg hebt, zal de drang om te consumeren verminderen. En daarmee zal je zorg over geld afnemen.
Meer geld verdienen is niet de enige manier om rijk te zijn. Je kunt ook je uitgaven beperken, tevreden en dankbaar zijn met wat er is en je zo rijk voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *