Op bezoek in een klooster

Leven in stilte, op bezoek in een klooster

Ruim twintig jaar geleden stapte ik voor het eerst over de drempel van een klooster waar daadwerkelijk nog monniken met elkaar leefden. Het was bij de Benedictijnen in Oosterhout. Destijds ging ik mee met een groep studenten onder leiding van een pastor. De rust en bezinning spraken me aan. Hoewel ik toe moet geven dat we het met elkaar heel gezellig hadden als de broeders al lang lagen te slapen. Na dat eerste bezoek aan een klooster zijn er nog vele gevolgd.

Een jaar later ging ik voor het eerst alleen een weekend naar de zusters Clarissen in Megen. Wat me bij de zusters aansprak was de stilte. Ze hebben met elkaar afgesproken om in stilte te leven. Dat is geen doel op zich, maar een middel om in gesprek te kunnen zijn met het goddelijke. De Clarissen leven met aandacht voor wat zich in het moment aandient. Tijdens de maaltijden wordt niet gesproken, zodat alledaags gebabbel je niet afleidt van wat je aan het doen bent, namelijk eten. Voor gesprek en contact hebben de zusters twee keer per dag een vast moment. In het klooster is er voor alles een moment. Wanneer je werkt, werk je, wanneer je eet, eet je, wanneer je een gesprek hebt met iemand, ben je er ook echt voor die ander. Hoe vaak komt het in je dagelijks leven niet voor dat je twee of drie dingen tegelijk doet? De aandacht die de zusters proberen te hebben voor alles wat ze doen vind ik heel inspirerend.

Na die eerste keer in Megen, ben ik vele malen terug geweest. Meestal alleen, maar ook twee maal samen met mijn partner. De eerste keer een week voor ons huwelijk en de tweede keer vlak voor we ouders werden van onze oudste dochter. Een weekend in Megen geeft rust en tijd om stil te staan bij levensvragen als: “ Waar sta ik in mijn leven?” “Ben ik tevreden met hoe het nu is of verlang ik naar iets anders?” “Wat vind ik belangrijk op dit moment in mijn leven en heb ik daar voldoende ruimte voor?” Een bezoek aan een klooster kan een “herijkingsmoment” zijn. Of je kunt beseffen hoe dankbaar je bent voor hoe je leven eruit ziet en met wie je het mag delen.

Wanneer ik mensen vertelde dat ik regelmatig een klooster bezocht, kreeg ik vaak de reactie: “Dat lijkt me ook wel wat, maar…ik durf het alleen niet zo goed aan.” Dat bracht me op het idee van het “Weekend van Waarde”: een weekend bij de zusters Clarissen onder begeleiding van mij. Je kunt helemaal meedraaien in het kloosterritme. Je kunt rust opzoeken als je dat wilt, en als je behoefte hebt aan een gesprek is daar ruimte en tijd voor. Bovendien krijg je vragen en een box met mindfulness-oefeningen mee om eens over na te denken in het weekend.

Het weekend is echt een moment voor jezelf, dus jij bepaalt hoe het eruit ziet. Wil je meer informatie of wil je deelnemen, neem dan gerust hier contact met me op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *